Despre   Contact   Heatmap   Blog
 
Proprietăți evreiești naționalizate din București

Despre acest proiect

   Acest proiect se vrea o punere pe harta actuală a Bucureștiului a imobilelor naționalizate în baza Decretului 92/1950, imobile ce au aparținut cetățenilor români de confesiune mozaică.

   În ceea ce privește metodologia de lucru, am început printr-un import în baza de date în format text a tuturor imobilelor incluse în decret. După care am încercat să extrag adresa pentru fiecare dintre imobile, mai exact numele străzii și numărul clădirii. Pasul doi a constat în încercarea de identificare a proprietarilor ce ar fi putut fi de confesiune mozaică, iar pentru asta am făcut o comparație între numele proprietarilor și baza interactivă de date a victimelor Holocaustului ținută la zi pe site-ul memorialului victimelor Shoah-ului, Yad Vashem. Am decis să-i asociez ca fiind de confesiune mozaică pe proprietarii pentru care am găsit un numar relevant de rezultate în baza de date Yad Vashem, de exemplu proprietari cu numele de Abramovici sau Akerman au primit această asociere, spre deosebire de proprietari cu numele Badea sau Constantinescu.

   Ultimul pas a constat in geo-localizarea imobilelor propriu zise, un proces manual, la finalul căruia am reușit să pun pe hartă cam 1000 de imobile din cele aprox. 1200 rezultate din etapele anterioare. Aici lucrurile au stat un pic mai greu, mai ales din cauza faptului că o mare parte a orașului (clădiri, adrese, uneori trama stradală cu totul) a dispărut ca urmare a demolărilor masive din anii '80. Pe lângă Google Street View in sine, o unealtă de foarte mare ajutor au fost planurile cadastrale publicate pe forumul Tramclub de către utilizatorul rosetti61. Mai ales planurile cadastrale pentru Centrul orașului întocmite exact înainte de începerea demolărilor au fost foarte bine venite.

   La final, țin să subliniez că cel mai probabil datele nu sunt 100% exacte, în sensul că e posibil să-i fi asociat ca fiind de confesiune mozaică pe unii foști proprietari care de fapt nu erau, totul pe baza unei simple coincidențe de nume, cum de asemenea este posibil să nu-i fi asociat pe alți foști proprietari ca de fapt fiind de confesiune mozaică pentru faptul că numele lor nu a generat îndeajuns de multe rezultate la o căutare în baza de date Yad Vashem. Sper doar ca aceste date și punere pe hartă/în teritoriu să aducă un pic mai multă lumină în ceea ce privește trecutul Bucureștiului (trecut deloc îndepărtat, de altfel). A se vedea și heatmap-ul generat pe baza datelor acestora, care marchează destul de bine fostele zone de locuire evreiască din Capitală.

Mihai Turcu, programator